New York i januari 2015

NewYork, Januari 2015
En underbar resa måste jag säga att det var och redan en vecka efter vi kom hem längtade jag tillbaka. Det var typiskt kallt, typ åtta minusgrader, lite varmare någon dag och för det mesta behöves massa lager kläder och kaffepauser för att få tillbaka känsel i ben, fingrar och tår! Men så mysigt och kul att få turista runt och se mer eller mindre vanliga grejjer. 
 
Såklart har vi sett Times Square, Grand Union Station och ja, frihetsgudinnan, men inte genom en av alla båtturer som går ut till själva ön, utan via Staten Island färjan som går till (gissa?!) Staten Island! På köpet när man åker denna färja får man en underbar Skyline-vy (vilken var bäst att fota på väg från Manhattan då det går att stå på bakre däck)! Ground Zero var så vackert gjort, ett vackert minnesmärke för det fruktansvärda med fina namngraveringar för alla människor som omkom. Den nya One World Trade Center var mäktigt hög och med vacker form och design, dock fick man inte som turist åka upp i den förrän i april. Winter Garden med en food court som såg mycket trevlig ut (Eat Your Way Trough Hudson?), strandpromenad längs Hudson ner till Battery park var också mycket fint med isflak som flöt omkring. Jag ville gärna se Brooklyn bridge så det gjorde vi redan första turist-dagen och samma dag passade Malik på att både få en insekt i sitt kaffe och en möglig glutenfri hamburgare på TGI Fridays. En händelserik dag kan man säga.
 
 
 
Resan fortsatte i kylans tecken. Vi gick längs hela "the High Line" en gammal tågräls längs med Hudson River, gick på flygmuseum och pallrade oss hela vägen upp i Empire State Building som vi sett på håll (eftersom vi bodde precis runt knuten, på Hotel Grand Union) i flera dagar. Underbar utsikt (precis som 2010 när jag var där uppe sist). Malik bestämde också att vi skulle upp till våning 102, så vi fick åka ännu en hiss upp till ett inomhus-observatorium. Annars hissnande känsla att befinna sig utomhus, så långt uppe i luften och galet pirr i magen när jag håller kameran utanför staketet för att kunna ta en lite bättre bild med stöd av stenarna.
 
 
Shopping på agendan och sedan en promenad över en blåsig Brooklyn Bridge, dock helt underbart soligt så vi kunde njuta som bara den och samtidigat försöka undvika att försäljare av selfie-pinnar. Vi åkte också (nästan så långt bort ut i Brooklyn man kunde komma med Metron. Vi gick på en Uzbekisk restaurang och åt samsa, grillspett, och en del olika tillbehör som var typiskt Uzbekiskt. Spännande utflykt och roligt att se lite Uzbekisk interiör, kultur och mat.
 
 
 
Central park får man ju inte heller missa. Trots kylan gick vi länge och tittade på spegelblankt frusna sjöar upp till resarvoiren och sedan för att hitta ett vettigt lunch-ställe, vilket visade sig vara svårt i de fina kvarteren. New York är verkligen blandat och så himla mångsidigt. En av de coolaste grejjerna var typ att åka regionaltåg från Newark och sedan även tillbaka med allt vanligt folk. Och även att åka tunnelbana (vilket vi gjorde precis överallt) är stora delar av mina intryck. Vill typ alltid utnyttja kollektivtrafik för att se hur det funkar för vanligt människor. Tåget från och till flygplasten var också väldigt smidigt och gick mycket fortare än vad det tydligen tar för en taxi att kö sig in till Manhattan.